Steixner István

"Kézzel, szívvel, lélekkel"

HAGYOMÁNY ÉS EGYEDISÉG –
A LEGAPRÓBB ÖLTÉSIG

Steixner Istvánnak hívnak, 1984-ben születtem Székesfehérváron. Már tízéves koromban megismerkedtem a népi mesterségekkel Pásztor Sarolta bőrműves jóvoltából. Ettől kezdve folyamatosan tökéletesítettem a tudásomat: az általános iskola alatt tűzzománcot és ötvösséget tanultam Korcz Judittól és Fehér Csabától; fafaragást Berta Józseftől és alkalmazott grafikát Bauer Istvántól. Innen egyenes út vezetett a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola bőrműves és a dunaújvárosi Lórántffy Zsuzsanna Középiskola bőrdíszműves szakára. Az Országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen elért eredményem csak még inkább meggyőzött arról, hogy a bőrművesség az én utam.

VARÁZSOLJA EGYEDIVÉ MEGJELENÉSÉT EGY KÉZZEL KÉSZÍTETT BŐR KIEGÉSZÍTŐVEL! ÍRJA MEG NEKEM ELKÉPZELÉSÉT ÉS EGYÜTT MEGVALÓSÍTJUK AZT!

KIÁLLÍTÁSOK, FESZTIVÁLOK, RENDEZVÉNYEK

Ekkoriban ismerkedtem meg Molnárné Lukács Anita bőrművessel, aki meglátta a bennem rejlő tehetséget, és segített abban, hogy tovább képezhessem magam. Támogatásával több pályázaton, megyei és országos versenyen értem el sikereket, szereztem első helyet képző-, ipar- és népművészeti kategóriában. Első kiállításom megnyitására is őt kértem fel 2004-ben. Azóta közel 20 kiállításon és tárlaton vettem részt. Ekkor már tanársegédként tevékenykedtem, szakköröket vezettem, restaurációs munkákat végeztem. Autodidakta módon megismerkedtem a kalligráfiával és az oklevélírással, illetve alaposabban elmélyültem a néprajzban és a művészettörténetben. 2003-tól kezdve számos kézműves vásárra, fesztiválra, egyéni és közös kiállításra kaptam felkérést. 2004-ben Sárvíz művészeti díjat kaptam. Ezután a budapesti Népi Mesterségek és Művészetek Iskolájában folytattam tanulmányaimat, ahol Petrás Anna és Petrás György neves népi iparművészektől tanulhattam, továbbá elkezdtem közösen dolgozni sok általam nagyra tartott szakemberrel és mesterrel. 2004 és 2006 között Prágába és Bécsbe kaptam meghívásokat az ottani magyar nagykövetségekre vendégalkotóként. A fesztiválok, kiállítások és vásárok még ma is nagyon közel állnak hozzám, ahová szívesen látogatok el portékáimmal is, így még személyesebb viszonyt ápolhatok kedves vásárlóimmal. Az elmúlt évek alatt több száz rendezvényen volt szerencsém részt venni. Ilyen alkalmakkor még több időm van felmérni az igényeket, az új irányvonalakat, ezen felül pedig bemutatni munkásságom gyümölcseit.

A BŐRMŰVESSÉGEN TÚL

2006 és 2008 között bőrműves szakoktatóként dolgoztam Sárbogárdon, 2009 és 2010 között pedig
Székesfehérváron tanítottam bőrművességet. 2007-ben alkotótársaimmal elindítottam a Hagyományok Forrása
rendezvénysorozatot Abán; illetve megválasztottak az Abai Magisztrátus tagjának.

2008-tól főállásban foglalkozom bőrművességgel, és készítek egyedi használati tárgyakat, táskákat, öveket, óraszíjakat.

2010-ben elvégeztem a TIT Kulturális Projekt Ciklus Manager képzését. Folyamatosan keresem annak a módját, hogy
továbbfejleszthessem magam, így például 2010 óta sallangkészítést, 2011 óta pedig csont- és szarufaragást, 2012 óta
fafaragást tanulok. Nyaranta több népművészeti témájú rendezvényen szervezek programokat, alkotok, tanítok. 2013-tól
az üzleti szektorba is elkezdtem alkotni, hiszen mindig hatalmas élmény számomra, amikor valami új és egyedi, igazán
különleges felkérést teljesíthetek.

2016-ban Dunaújvárosba költöztem, ahol elkezdtem vállalkozásom és önmagam “fejlesztését”. 2022-ben új műhelybe
költöztünk munkatársaimmal, ahol a kiváló csapatnak köszönhetően mára közel 10,000 alkotást készítettem, világszerte
52 országba, a legkülönbözőbb témákban.

2018-ban nyújtottam be először “Griffes Kollekció” pályázatomat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához, amellyel
rögtön elnyertem a Kiemelt Magyar Kézműves Remek díjat.

2020-ban az Eger Junior Expo – Fiatal Vállalkozók Országos Szakkiállításán 3. helyezést értem el.

Szintén az idei évben az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetségének főkapitánya és elnöke vitézi címet adományozott;
rája betétes prémium férfi táska szettemmel pedig újra elnyertem a REMEKEK REMEKE– a Kiemelt Magyar Kézműves
Remek díjat.

Az elismerések sora tovább folytatódott, a XXVI. Szakmai Elit jótékonysági díjátadó gálán októberben az ÉV KIVÁLÓ
SZAKEMBERE 2020 Díj Arany csillag fokozatát vehettem át!

2021-ben az ÉV SZÉCHENYI VÁLLALKOZÁSA 2021 fődíját ítélték oda vállalkozásomnak. Továbbá a Dunaújvárosi majd a
Fejér Megyei Értékek sorába is felvettek. 2021 és 2022-ben ismételten megkaptam a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kiemelt Kézműves Remek díját. 2023-ban pedig a Kézműves Nagykövet elismerést vehettem át. Ebben az évben
megalapítottam másodmárkámat Steixner Manufacture néven.

A NÉPMŰVÉSZET LEKÉPEZŐDÉSE

Célom, hogy alkotásaimmal bemutassam azon tárgyakat és motívumkincset, amely a magyar nép sajátja, amelyet a történelem viharai sem tudtak eltörölni, megváltoztatni. Ebből a több ezer éves múlttal rendelkező formavilágból táplálkozom, de azt nemcsak önnön valójában tudom megmutatni, hanem a mai korra aktualizálva is. A tradíciót és innovációt próbálom ötvözni, azt vallom, hogy ami ősi magyar, egyszerre lehet modern is. Bármilyen stílussal szívesen összeolvasztom a hagyományos elemeket, a megrendelő elképzelése szerint. Nagy örömömre szolgál, hogy nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek is érdeklődnek alkotásaim iránt. Az ő megrendeléseik jóvoltából a magyar kultúra a világ legtávolibb pontjaira is eljuthat, és egyre szélesebb kör ismerkedhet meg formakincsünkkel, népművészetünkkel. Természetesen nem kizárólag magyar motívumokkal díszített egyedi bőr termékeket készítek: a megrendelő bármilyen más mintát is választhat, ízlése szerint. Határ a végtelen!

MINDENT KÉZZEL KÉSZÍTEK – AZ UTOLSÓ RÉSZLETEKIG

Az összes alkotásomat egyedi elképzelések alapján, kézzel készítem el, a minta megtervezésétől kezdve, a bőr kiszabásán át, a varrásig. Minden egyes darabra kiemelt figyelmet fordítok, előfordul, hogy egyszerre csak egyen dolgozom, míg az a legtökéletesebb nem lesz. A magyar minőségi bőrök mellett egyéb, természetes anyagokat is szívesen használok, például fát, csontot, szarut, nemezt vagy gyöngyöt, illetve ötvösmunkákkal egészítem ki a darabokat.